Turvallisesti kohti talvea

Palvelut

Märkä ja lumeton alkutalvi on pitänyt huolen siitä, että ainakin eteläisessä Suomessa pihat ja pihatiet ovat toistaiseksi olleet varsin sulia. Liukkaat kelit kuitenkin tulevat – ennemmin tai myöhemmin – joten on syytä pitää mielessä pihojen tarpeellinen talvihuolto.

Piha-alueella todennäköisin tapaturma on kaatuminen tai liukastuminen. Siksi kulkuväylien hiekoitus on ehdottoman tärkeää. Huoltoyhtiön työntekijät seuraavat piha-alueen kuntoa ja pitävät huolta, että alueen oikea-aikaisella talvikunnossapidolla varmistetaan pihalla liikkuvien turvallisuus.

Hyvä valaistus lisää myös turvallisuutta


Taloyhtiö on korvausvastuussa jäisellä pihalla mahdollisesti tapahtuvista liukastumisista. Liukkautta ja jäätymistä ei pystytä estämään, mutta niiden aiheuttamiin riskeihin voidaan vaikuttaa etukäteen. Kulkuväylien sekä pääsyn parkkialueelle ja roskakatoksille tulee olla talvella hiekoitettuja ja mielellään myös valaistuja turvallisen liikkumisen takaamiseksi.

Isännöitsijän tehtäviin kuuluu sopia ulkoalueiden kunnossapidon laajuudesta, mutta myös talon asukkailla on velvollisuus ilmoittaa mahdollisista puutteista tai pihanhoidon tarpeista kiinteistöhuollolle tai isännöitsijälle.

Muista heijastin

Piha-alueen ulkopuolella liikuttaessa yksi tärkeä omaa turvallisuutta lisäävä keino on jokaisen itsensä helposti hoidettavissa: Muista aina käyttää heijastinta!

Valaistuissa taajamissakin ilman heijastimia liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Katu- ja mainosvalot sekä sade, auton valojen kunto ja huurtuneet ikkunat voivat heikentää kuljettajan kykyä huomata jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Huolehdithan siis siitä, että sinulla on aina hyvä heijastin heilumassa – missä tahansa liikutkin.

Lue lisää heijastimista ja niiden oikeasta käytöstä Liikenneturvan sivuilta:
https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/heijastin

Teksti: Tuija Holttinen