Pitääkö yrittäjäksi ryhtymistä pelätä?

Pitääkö yrittäjäksi ryhtymistä pelätä?

Yrittäjäksi ryhtyminen on iso päätös, johon sisältyy ymmärrettävästi paljon kysymyksiä ja jännitystä. Yrittäjyyttä ei tarvitse kuitenkaan missään nimessä pelätä – etenkään jos ryhtyy Laatutakuu-yrittäjäksi.

Onko minusta yrittäjäksi? Osaanko perustaa yrityksen? Mistä saan alkupääoman? Selviänkö byrokratiasta? Ansaitsenko riittävän toimeentulon? Mistä saan asiakkaita? Yrittäjyyteen liittyy lukematon määrä isoja kysymyksiä, jotka saavat helposti hien otsalle.

Aiemmin Laatutakuu-yrittäjänä itsekin toiminut Laatutakuun aluepäällikkö Kirsi Viitaniemi kehottaa karistamaan kaikki turhat pelot pois, sillä hänen mukaansa yrittäjyys on erittäin palkitsevaa. Ja jos ryhtyy yrittäjäksi Laatutakuu-ketjun siipien suojissa, saa ketjulta vankan tuen, jonka turvin saa lentävän lähdön yrittäjyyteen.

Pyysimme Kirsiä vastaamaan tyypillisiin kysymyksiin, jotka tavallisimmin askarruttavat yrittäjyyttä harkitsevaa ihmistä.

Kenelle yrittäjyys sopii?

– Laatutakuu-yrittäjyys sopii oma-aloitteiselle ja tekevälle ihmiselle, joka haluaa nähdä kättensä jäljen välittömästi. Myös asiakaspalveluhenkisyys on keskeistä. Laatutakuu tunnetaan siitä, että me olemme olemassa nimenomaan asiakkaita sekä heidän tarpeitansa ja toiveitansa varten.

Voiko ryhtyä siivousyrittäjäksi, jos ei ole alan kokemusta?

– Laatutakuu-yrittäjäksi voi ryhtyä, vaikka ei olisi koskaan toiminut yrittäjänä ja vaikka ei olisi päivääkään kokemusta siivousalalta. Me koulutamme uuden yrittäjän siivouksen saloihin ja tuemme häntä täysillä yrittäjyyden alkutaipaleella – ja tietenkin myös sitä eteen päin. Meille tuleekin paljon ihan eri aloilta yrittäjiä, jotka haluavat elämäänsä muutosta.

Mistä yrittäjä löytää asiakkaansa?

– Aloittaminen on helppoa, sillä aloittava Laatutakuu-yrittäjä voi ostaa meiltä valmiin asiakaskunnan, joka takaa riittävän määrän töitä ja toimeentuloa heti toiminnan alkumetreiltä lähtien.

– Jatkossa autamme yrittäjiä ensinnäkin tekemään lisämyyntiä omille asiakkaille niin sanottujen kausitöiden avulla. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi ikkunoiden pesu tai lattioiden peruspuhdistus. Autamme myös yrittäjää hankkimaan kokonaan uusia asiakkaita, ja niitä voi myös ostaa meiltä.

Ansaitseeko siivousyrittäjänä riittävästi?

– Kyllä, on lyhyt vastaus. Yrittäjyydessähän on se hyvä puoli, että voi itse vaikuttaa omaan työmäärään ja sitä kautta omaan ansiotasoon. Käymme jokaisen aloittavan yrittäjän kanssa läpi, millaista liikevaihtoa hän tavoittelee ja miten paljon hän on valmis tekemään työtä.

Edellyttääkö yrittäjyys ympärivuorokautista työntekoa?

– Yrittäjyys vaatii kyllä rehellisyyden nimissä työtä, mutta ei sitä tarvitse ympärivuorokautisesti tehdä. Kuten sanoin, yritämme aina sovittaa asiakasmäärän yrittäjän toiveiden ja elämäntilanteen mukaiseksi. Pyrimme myös laatimaan asiakassalkut siten, että viikonloput jäävät vapaiksi, jotta yrittäjämme jaksavat ja voivat hyvin.

Pitääkö olla säästöjä, jotta pääsee alkuun?

– Ei tarvitse olla säästöjä. Myöskään vakuuksia ei tarvita, sillä me takaamme ketjuna lainan alkuinvestointia varten. Ainoa edellytys on, että yrittäjäksi haluavan luottotiedot ovat kunnossa.

Mitä jos ei välitä paperitöistä ja byrokratiasta?

– Oman yrityksen perustamiseen liittyy tosiaan jonkin verran hallinnollisia toimenpiteitä, mutta niitä ei tarvitse pelätä, sillä ketju auttaa niissäkin, yhdessä kirjanpitokumppanin kanssa. Autamme kaikissa aloitustoimissa ja kerromme, missä järjestyksessä asiat pitää tehdä. Neuvomme esimerkiksi, milloin on haettava starttirahaa ja milloin pitää olla y-tunnus.

– Kun yritystoiminta on käynnistynyt, yrittäjä voi luottaa siihen, että talousasiat pysyvät kontrollissa ja että kaikki menee niin kuin pitää. Kirjanpito ja muu hallinto on mietitty ketjussa, ja ne hoidetaan keskitetysti.

– Jonkin verran paperitöitä jää luonnollisesti yrittäjällekin, mutta pääsääntöisesti he voivat ulkoistaa suurimman osan hallinnollisista tehtävistä tilitoimistolle ja keskittyä asiakkaille tehtävään siivoustyöhön.

Mihin kaikkeen ketjuyrittäjänä pitää sitoutua?

– Yrittäjäksi ryhtyvän pitää olla tosissaan, sillä me haluamme tehdä pitkäjänteistä yhteistyötä emmekä vain lyhyitä kokeilujaksoja. Franchising-sopimus tehdään ensi alkuun viideksi vuodeksi, ja sen jälkeen sopimusta voi jatkaa aina kaksi vuotta kerrallaan.

– Yrittäjiemme pitää myös sitoutua yhteisiin toimintatapoihimme. Laatutakuu-yrittäjä saa käyttöönsä 30 vuoden aikana hiotun toimintamallin. Konseptimme on jo testattu markkinoilla, ja se on jo todettu toimivaksi, joten siihen kyllä kannattaakin sitoutua.

MItä pitää tehdä, jos on kiinnostunut Laatutakuu-yrittäjyydestä?

– Ihan ensimmäiseksi kannattaa tutustua nettisivuihimme. Sieltä löytyy muun muassa 10 hyvää syytä, miksi kannattaa ryhtyä Laatutakuu-yrittäjäksi.

– Laatutakuu-yrittäjä on paras henkilö kertomaan, millaista yrittäjyys on käytännössä. Yrittäjiemme kokemuksiin voi tutustua nettisivuillamme.

– Jos on kiinnostunut Laatutakuu-yrittäjyydestä, kannattaa katsoa tällä hetkellä avoinna olevat yrittäjäpaikat ja laittaa hakemus. Lisätietoja Laatutakuu-yrittäjyydestä voit kysyä Suvi Hänniseltä, jonka puhelinnumero on 050 441 7094, tai lähettämällä sähköpostitse tiedustelun osoitteeseen laatutakuu@laatutakuu.fi. Myös kaikki aluepäälikkömme vastaavat mielellään Laatutakuu-yrittäjyyteen liittyviin kysymyksiin.