Maalaisjärkeä, jämptiyttä ja aktiivista yhdessäoloa

Pia Penttala ohjeistaa ja opastaa vanhempia ottamaan rohkeasti ohjat käsiin perhe-elämässä. Juuri nyt hän vinkkaa tekemään perheestä ”pienyrityksen”.

Supernannynä television kautta tutuksi tullut Pia Penttala on ihan oikeasti aito, raudanluja osaaja; lastensuojelun ammattilainen ja ylemmän erityistason psykoterapeutti.

Pia Penttala

Televisiotyö on vain yksi osa-alue Penttalan elämässä, päivätyö koostuu kahden lastensuojeluyksikön johtajuudesta sekä yksityisvastaanotolla terapeutin toimesta, koulutuksesta ja työnohjauksesta.

 – Saattaa kuulostaa että hyörin ja pyörin kaikkialla, mutta mikään jokapaikanhöylä en kuitenkaan ole. Työpaikallani Tukikohdassa työt on tarkasti delegoitu osaaviin käsiin, nauravainen kasvattaja kertoo.

–  Sitä en kiellä, että olen monessa mukana. Luonteeltani olen ihminen, joka todella nauttii yrittäjyydestä ja monipuolisesta työnteosta. Voimaannun ja rakastan sitä mahdollisuutta, että yrittäjänä voin tehdä töitä mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Ei taikasanoja eikä oikoteitä

Vuonna 2007 lastensuojeluyhdistys Tukikohta Oy:n perustanut Pia Penttala kertoo tiedostaneensa alusta asti, ettei yrittäjyys automaattisesti tarkoita rahasampoa tai kultakaivosta. Hyödyt tulevat itsenäisyydestä ja vapaudesta.

 – Ajattelen aina, että tämä työ on oma lottovoittoni. Pystyn suunnittelemaan arkeni pitkälti haluamallani tavalla ja paneutumaan harrastuksiini, jotka ovat minulle hyvin tärkeitä. Golfaan kesällä, laskettelen talvella ja ratsastan ympärivuotisesti. Rakentamani työkokonaisuus mahdollistaa tämän – ja nautin siitä.

Pia Penttala toteaa myös tietävänsä, ettei yrittäjyys ole aina helppoa. Se vaatii paljon työtä, panostusta ja omaa vahvaa tahtoa kulkea kohti tavoitteitaan. Sekä puhdasta talonpoikaisjärkeä ymmärtää elämän realiteetit. Silti hän on varma omasta valinnastaan.

 –  Itselläni ei ollut aloittaessani mitään yrittäjäkokemusta tai -taustaa, esimerkiksi oman perheen kautta. Halusin kuitenkin yrittäjäksi, koska ymmärsin, että siinä edut tulevat nimenomaan itsenäisyyden kautta. Oman työn hallinta ja suunnittelu ovat niitä bonuksia, mitä yrittäjyydestä saa. Olen kokenut että tämä on minulle hirveän hyvä tapa tehdä töitä.

 Aidosti apuna

Sama voimaantuminen ja rakkaus työn tekemiseen näkyy myös Pia Penttalan televisiotyössä.  Supernannynä hän on kiertänyt kymmenissä suomalaisperheissä, jotka ovat ilmoittautuneet ohjelmaan saadakseen apua lapsiperhearjen haasteisiin. Tärkeä aihe ja aitoja ongelmia, joihin Supernanny antaa konkreettisia ohjeita ja työkaluja. Pia Penttalan Supernanny ei ole mikään opeteltu hahmo.

 – Kun ohjelmaan haettiin asiantuntijaa, tiesin, että siihen minulla on riittävän isot saappaat. Luotan omaan ammattitaitooni. Mutta minusta ei olisi toteuttamaan jonkun toisen sanoittamaa keinotekoista roolia. Siinä olisin huono, koska en ole mikään näyttelijä.

Pienyrityksen työnjaosta apua poikkeustilanteeseen

Mitä Supernanny vinkkaisi ohjeeksi koteihin, joissa tänä keväänä jouduttu elämään poikkeuksellisen tiiviisti ja kaikki saman katon alla tilaansa hakien? Pia Penttalan neuvo on selkeä työnjako.

–  Monessa taloudessa on tosiaan nyt erilaista se, että perheen kaikki jäsenet ovat kotona yhtä aikaa ja kaikki asiat pitäisi kuitenkin saada hoidettua. Yksi hyvä ja hauska vinkki olisi se, että tehkää siitä teidän huushollista oman kodin yksityisyritys, jossa jokaiselle perheenjäsenelle on määritelty selkeä rooli ja siihen kuuluvat tehtävät. Ja niistä myös pidetään kiinni. Tämä mahdollistaa rutiinien sujumisen ja sen, että jokaiselle jää myös tarpeellista vapaa-aikaa – ihan toinen toisistaankin. Aikuisille tulee myös paremmin aikaa sille kotona tehtävälle etätyölle, kun ei ole tarve selvitä kaikesta yhtä aikaa.

Keskity kokonaisuuteen

Penttalan kokemuksen mukaan kodin haasteet muodostuvat ylipäänsäkin siitä, että ei keskitytä asiaan, jota ollaan tekemässä, vaan reagoidaan ihan kaikkeen mitä ympärillä tapahtuu. Lukuhetki lapsen kanssa katkeaa kun puhelimeen kilahtaa viesti. Keskittyminen herpaantuu lapseen, mutta myös viestin lähettäjä saattaa kokea itsensä hylätyksi huomattuaan että viesti on nähty mutta vastausta ei tule.

 –  Ihmiset ovat ymmärtämättään epätyydyttävässä tilassa useita kertoja päivässä. Asiat jäävät puolitiehen. Sen sijaan kannattaa tehdä keskittyneesti se, mitä on tekemässä. Esimerkiksi lapselle riittää kun hänen kanssaan on vahvasti läsnä pari kertaa päivässä. Hän saa silloin tukea ja kannattelua siinä oman kodin ympäristössä. Kun aikuinen on leikissä aidosti mukana, lapsi kyllä jää touhuamaan jatkoleikkiä itsekseenkin kun vanhempi siirtyy tekemään omia töitään. Mutta on samalla lähellä kuitenkin.

Kotityöt ovat tulevaisuuden kultaa

 Pia Penttala sanoo myös, ettei lisääntynyt kotonaoloaika oikeuta paljon puhutun lasten ruutuajan, eli puhelimen, läppärin ja padien kanssa vietetyn ajan, hillitöntä lisääntymistä. Hän peräänkuuluttaa lasten ja teinien osallistamista kotitöihin.

–  Ajatelkaa miten mieletön mahdollisuus meillä on nyt antaa etenkin isompien lasten oppia tekemään kotitöitä, joita he itsenäistyttyään tarvitsevat omassa kodissaan. Vessan pesu, saunan putsaus, auton sisäimurointi ja pyykkikoneen käyttö ovat ihan mahtavia taitoja opetella juuri nyt.

Teksti: Tuija Holttinen
Kuvat: MTV

Haku ohjelman kolmannelle kaudelle on auki MTV:n verkkosivustolla »