Siivous on ensiarvoisen tärkeää LTP Logisticsin toiminnassa

Elintarvikkeiden logistiikka on LTP Logisticsin leipälaji, joten laadukkaalla siivouksella on sille erittäin suuri merkitys. Yrityksessä vaalitaan puhtautta, ja sitä edellyttävät myös niin viranomaiset kuin asiakkaatkin.

LTP Logistics Oy on lämpötilasäädeltyyn elintarvikelogistiikkaan erikoistunut palveluyritys, jonka asiakaskunta koostuu lukuisista elintarviketeollisuuden toimijoista.

– Elintarvikeyritykset tuovat omia tuotteitaan isojen varastojemme tulopäähän. Varastoissame tuotteet yhdistellään toimituseriksi, jotka lähtevät lähtölaitureidemme kautta kauppoihin, ravintoloihin, kahviloihin, kouluihin, päiväkoteihin ja hoivayksiköihin ympäri Suomea. Jotta kauppojen hyllyillä on tavaraa ja ravintoloiden keittiöissä voidaan toimia, meillä pitää pyörien pyöriä kitkatta kulissien takana, LTP Logisticsin henkilöstöstä ja viestinnästä vastaava HR-päällikkö Marjo Risku kertoo.

LTP Logistics on kasvanut kuluneiden viiden vuoden aikana useita kymmeniä prosentteja. Toiminnan laajuutta kuvaa muun muassa se, että yrityksen kalustolla ajettiin viime vuonna noin 9,4 miljoonaa kilometriä ja ympärivuorokautisesti toimivien varastojen läpi virtaa ruokatuotteita keskimäärin miljoona kiloa viikossa.

Laatutakuu-yrittäjä Vjollca Ademi pitää paikat kunnossa

LTP Logisticsin pääkallopaikka on Vantaalla, jossa sillä on kahdessa toimipisteessä noin 30 000 neliötä terminaali- ja varastotilaa. Vantaan toimipisteissä on hallien lisäksi noin 1 400 neliötä toimisto-, tauko- ja sosiaalitiloja, joiden puhtaudesta vastaa kolmen työntekijän voimin jo viidettä vuotta Laatutakuu-yrittäjä Vjollca Ademi.

Laatutakuu-yrittäjä Vjollca Ademi
Laatutakuu-yrittäjä Vjollca Ademi

– Siivoamme LTP Logisticsin toimistotilat ja työntekijöitten tilat eli pukuhuoneet, taukotilat ja vessat kaksi kertaa päivässä, kuutena päivänä viikossa. Aamuisin tehdään tarkastussiivous, jolloin ei siivota toimistoja, vaan varmistetaan, että yleiset tilat kuten vessat ja keittiöt ovat kunnossa. Illalla tehdään sitten varsinainen päivittäinen siivous kaikkiin tiloihin. Lisäksi huolehdimme muista palvelukuvauksessa määritellyistä töistä, kuten jääkaappien puhdistuksesta kerran viikossa.

Jatkuvan ylläpitosiivouksen lisäksi LTP Logisticsin tiloissa tehdään säännöllisesti isompia erillistöitä.

– Meillä tyypillinen isompi työ on seinien pesu. Isossa elintarvikevarastossa seinille kertyy paljon pölyä puisista kuormalavoista, trukkien ja työntekijöiden liikkumisesta sekä tulo- ja lähtölaitureille peruuttavista kuorma-autoista ja rekoista. Pöly tummuu yllättävän nopeasti ja paikat alkavat näyttää suorastaan likaisilta, joten seinät on pyyhittävä ja pestävä neljännesvuosittain, Marjo Risku kuvailee.

Siivous on yksi vastuullisen toiminnan kulmakivistä

Laadukkaalla siivouksella on erittäin suuri merkitys LTP Logisticsin kaltaiselle yritykselle.

– Toimimme elintarvikealalla, joten on ensiarvoisen tärkeää, että meillä on siivousasiat kunnossa. Siivousta voisi suorastaan pitää yhtenä vastuullisen toiminnan kulmakivistä, LTP Logisticsin laatu- ja ympäristövastaava Jaana Mäläskä toteaa.

Siivouksen ja puhtauden riittävää tasoa eivät määrittele ainoastaan yrityksen omat laatukriteerit.

– Mehän olemme toimintamme luonteen vuoksi myös viranomaisten kiinnostuksen kohteena. Meillä käsitellään elintarvikkeita, ja se asettaa monia reunaehtoja puhtaudelle ja siisteydelle. Viranomaiset valvovat toimintaamme ja toimitilojamme esimerkiksi Oiva-tarkastuksissa ja aluehallintovirastojen tekemillä tarkastuksilla, Marjo Risku lisää.

– Eikä sovi unohtaa, että asiakkaamme edellyttävät korkeata puhtaustasoa. He auditoivat säännöllisesti toimintaamme, ja siivousasiat ovat oleellinen osa jokaista auditointia, Jaana Mäläskä muistuttaa.

Paras lopputulos syntyy yhteistyössä

Jaana Mäläskä kertoo, ettei heidän toimitilojensa siivouksessa sinänsä vaadita mitään erityistoimenpiteitä vaan että laadukas perustyö riittää paikkojen pitämiseen puhtaana. Sen sijaan siivouskumppanuudessa korostuvat yhteistyö ja luottamus.

– Varsinainen siivoustyö ei edellytä mitään taikatemppuja. Sen sijaan tilamme ja toimintamme ovat erityislaatuisia ja muutoksia tapahtuu koko ajan, joten siivouskumppanin kanssa on voitava sopia uusista tarpeista ja kaikista muista asioista hyvässä yhteisymmärryksessä.

Myös Marjo Risku painottaa, että laadukas lopputulos syntyy vain yhteen hiileen puhaltamalla.

– Hyvä yhteistyö kannattaa, sillä se tuottaa meille hyvää siisteyttä. Hyvä siisteys puolestaan tuottaa johdonmukaisuutta ja ennakoitavuutta ja siten myös turvallisuutta arkeen. Koskaan ei tarvitse arpoa, onko esimerkiksi roskiksia tyhjennetty, tai pelätä, löytyykö jostain jotain epämiellyttäviä yllätyksiä.

Vjollca Ademi säestää osaltaan molemminpuolisen avoimuuden ja yhteistyön merkitystä.

– LTP:llä on reagoitu tosi hyvin, jos olemme laittaneet sinne viestiä jostain siivoukseen liittyvästä asiasta. Kaiken kaikkiaan on ollut hienoa huomata, että LTP:llä sekä työnjohto että ylempi johto arvostavat meidän työtämme ja auttavat meitä hoitamaan sen hyvin.

Joustavuus ja ketteryys takaavat sujuvuuden

Asiakasyritysten toiminta ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti, joten siivousliikkeen on oltava sekä joustava että ketterä, jotta se voi uudistaa toimintatapojansa uusien tarpeiden mukaiseksi. Etenkin pandemiavuosien aikana punnittiin siivousyrittäjän venymiskyky.

– Vjollcan porukoille pitää kyllä antaa tunnustusta joustavuudesta. Korona aiheutti muutoksia esimerkiksi tilojen käyttöön ja siivousrytmiin, mutta he pystyivät reagoimaan kaikkeen tosi sutjakkaasti, Jaana Mäläskä kiittelee. 

– Vieläkin menee kylmät väreet, kun miettii mihin kaikkeen piti taipua pari vuotta sitten. Meillähän käytännössä katsoen kaikki työntekijät olivat lähitöissä. Piti muuttaa taukotilojen kalustusta, hoitaa käsidesien täyttö, linjata maskien käyttö ja ties mitä. Siinä korostui yhteistyö puhtaanapidon kumppanin kanssa, kun kaikki mietittiin ja tehtiin yhdessä, Marjo Risku säestää.

Ammattilainen osaa asiansa

Yhteistyökyvyn ja joustavuuden lisäksi etevän siivouskumppanin tunnistaa ammattitaidosta.

– Me luotamme myös heidän osaamiseensa. On oleellista, että siivouskumppanimme hyödyntää oikeita menetelmiä, käyttää oikeita työvälineitä ja hallitsee puhdistusaineiden oikean käytön ja annostelun. Meillä tämä korostuu, sillä varastotilamme ovat kylmiä. Siivousliikkeen pitää tietää, miten toimitaan jääkaappiympäristössä, jonka lämpötila on vain kaksi astetta, Marjo Risku tähdentää.

Hyvä työ kantaa hedelmää

Laatutakuu-yrittäjä Vjollca Ademin yritys päätyi LTP Logisticsin siivouskumppaniksi vakuuttavan tekemisen kautta. Se huolehti nimittäin LTP Logisticsin toimitilojen siivouksesta alkuun alihankkijana, mutta Vjollcan kanssa päädyttiin tekemään suora sopimus laadukkaan työnjäljen ansiosta.

– Saattaa kuulostaa ääneen sanottuna yksinkertaiselta tehtävältä, että meillä on toimisto- ja sosiaalitilat, jotka täytyy pitää puhtaina. Meillä oli kuitenkin yllättävän paljon haasteita aiemmin käyttämiemme siivousliikkeiden kanssa. Nyt kun olemme löytäneet tällaisen sujuvan kumppanuuden, niin onhan se meidänkin etumme mukaista pitää yllä hyvää yhteistyötä, Marjo Risku pohdiskelee.

Yhteistyö on itse asiassa ollut siinä määrin toimivaa, että se on näillä näkymin laajentumassa.

– On ollut puhetta, että Vjollca tiimeineen ottaisi hoitaakseen toimistojen ja sosiaalitilojen lisäksi siivousta myös hallien puolelta. Ja mikäs se on yhteistyötä laajentaa, kun kaikki on sujunut niin hyvin. Aina kun on ottanut Vjollcaan yhteyttä, on voinut olla varma, että homma hoituu, Jaana Mäläskä summaa.